Masszázs Budapesten

Masszázs az Ön otthonában

Kinesio tape

A Kinematic Taping® egy olyan kiegészítő rehabilitációs eljárás, amely koncepciója szerint átfogóan figyelembe veszi az emberi test, az izmok, az idegek és a csontok elhelyezkedését, az azok közötti összefüggéseket, így alkalmazása összeegyeztethető a modern orvoslás alapelveivel.

ballotelliAz elasztikus ragasztócsíkok, illetve közismertebb nevén kinesio tape-k (* erről az elnevezésről bővebben a lap alján) egyre nagyobb teret hódítanak az általános és a sportfizioterápiában. Nem véletlen, hogy szinte már nincs olyan sportesemény, ahol ne lehetne látni egy-két versenyzőt/játékost színes ragasztócsíkokkal a testén. A rugalmas szalagok és azok felhelyezései módozatainak fejlesztése a 60-as, 70-es évek óta zajlik világszerte, sőt Németországban évtizedek óta részét képezi az orvosi ízületi ellátásnak.

Maguk a rugalmas ragasztócsíkok nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot. A tape speciálisan szőtt pamutszálakból és az arra felvitt polyacrilat ragasztóból áll, így teljesen hypoallergén. Rugalmasságának és anyagának köszönhetően együtt nyúlik a bőrrel és jól szellőzik, így nem izzad be a bőr az alatt. Bőrirritációt csak statisztikailag elhanyagolható számban okoz, a levételt követően ezen panaszok elmúlnak.

gyógyhatas

A gyógyhatás, a szalag mechanikai jellemzői és a szervezetben kiváltott reflexek hatására jön létre. Egyrészt a felhelyezés helyén a tape enyhén megemeli a bőrt, így az alatta lévő szövetekben kialakult vákuum hatására gyorsul a vér- és nyirokkeringés, ezáltal csökken a fájdalom és a duzzanat. Másrészt az izmok lefutásának megfelelően elhelyezett szalagok idegi reflexes választ is kiváltanak, így lazítva a fájdalmas, görcsös izomzatot. A szalagok felhelyezésével az izmok működése normalizálható, illetve az ízületek mozgáspályája korrigálható.

*A „kinesio tape” kifejezés Kenzo Kase japán chiropraktőr (csontkovács) és kineziológustól ered, aki felismerve a nem-elasztikus szalagok hátrányait kifejlesztette saját, rugalmas ragasztóanyagát és ezt használta fel az alkalmazott kineziológiai tevékenysége során. A kineziológia hatásos természetgyógyászati eljárás, azonban nem követi a nyugati orvoslás paradigmáit, ezért a különböző taping módszerek között jelentős eltérések lehetnek.