Masszázs Budapesten

Masszázs az Ön otthonában

Masszázs általában

A masszázsról általában
 

A masszázs, mint gyógyító érintés egyidős az emberiséggel. Gondoljon csak bele, amikor beüti valamelyik testrészét, akkor önkéntelenül is dörzsölni kezdi a fájdalom helyét. Testünk ezért végzi ezt a reflexes tevékenységet, mivel az érintés, valamint a meleg csökkenti a fájdalomérzetet.

 

Persze ez még nem masszázs, de ebből is látszik, hogy az emberi érintés belénk kódolt fizikai és érzelmi szükséglet. Az érintés gyógyhatását már az ősi civilizációkban is felismerték és felhasználták. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy az időszámításunk előtti Indiában, Kínában, Egyiptomban, a görög kultúrában és a Római Birodalomban is az egészségfenntartó és gyógyító eljárások között tartották számon a masszázst.

A középkorban a masszázs fejlődése és rendszerezése megtorpant, azonban az orvostudomány fejlődésével ismét felismerték fontos szerepét az egészségügyi ellátásban. A mai nevén svéd masszázsként ismert fogások összességét Peer Henrik Ling (1776-1839) svéd vívómester és tornatanár munkásságának köszönhetjük, amelynek során összegyűjtötte a különböző fogásokat és rendszerbe foglalta azokat. Onnantól kezdve a masszázs mind több tudományos kutatás tárgya lett és újabbnál újabb hatásait ismerték meg. A svéd masszázs, amely a gyógymasszázs egyik fajtája, a természeti, különösen a fizikai energiákat (nyomás és hő) felhasználó terápiák körébe tartozik.

 

A svéd masszázs élettani alapjai

 

A svéd masszázs alkalmazásával közvetlen és közvetett hatást fejthetünk ki a testre. A kezelt izmokban és szövetekben helyileg megnő a vénás nyomás, ami javítja a testrész vérellátását, valamint a változó erősségű nyomás serkenti a nyirokkeringést is, amivel gyorsul a káros anyagok és a szövetközti folyadék elszállítása.

A masszázs által okozott mechanikai ingerekkel távolhatás is kiváltható, amelyet a szövetekből felszabaduló bradikinin és hisztamin hoz létre. Az említett vegyületek hatására a hajszálerek testszerte megnyílnak, valamint javul az érfalak átjárhatósága, ezáltal fokozódik a sejtek oxigén és tápanyag ellátottsága.

 

A masszázs tehát javítja az izmok teljesítőképességét, csökkenti a fájdalmat és fáradtságérzetet, normalizálja az izmok tónusát, javítja a pszichés állapotot, megújítja és feszesebbé teszi a bőrt.